Sivut

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Mansikkaboston


Mansikkakesä on alkanut! Koska vahdin tämän kesän ajan kahta pientä poikaa, jotka molemmat pitävät kovasti pullan leipomisesta, kesän ensimmäiset mansikat päätyivät pullataikinan saarroksiin. Bostonkakut ovat hauskoja, ja niistä tulee aina varsin kauniita, vaikka lopputulos vielä välivaiheissakin muistuttaisi katastrofia. Taikinasta riittää kahteen bostonkakkuun ja yhteen pullapitkoon. Jos haluaa tehdä vain yhden suuren bostonkakun, kannattaa puolittaa taikina.


Ainekset
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1,5 dl sokeria
  • n. 10-12 dl vehnäjauhoja
  • 5 dl vettä (tai kaurajuomaa tai muuta "kasvismaitoa". Itse kokeilisin tähän Alpron mantelijuomaa.)
  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • vaniljasokeria
  • mantelirouhetta
  • 1 rss mansikoita
  • (sokeria)
  • (perunajauhoja)
  • siirappia
  • vettä

Ohje
  • Sekoita keskenään hiiva, suola, kardemumma, sokeri ja noin puolet jauhoista.
  • Lisää joukkoon 42-asteiseksi lämmitetty vesi ja sekoita taikina hyvin.
  • Jatka vaivaamista lisäten jauhoja vähä vähältä.
  • Kaada joukkoon puolet öljystä ja jatka jauhojen lisäämistä, kunnes taikina tuntuu sopivan kiinteältä.
  • Lisää sitten loput öljyt ja vaivaa kunnes ne ovat täysin imeytyneet (tähän menee aikaa, mutta kunnon sitko on vaivan arvoista!)
  • Kun öljy on imeytynyt taikinaan ripottele päälle vielä vähän jauhoja, niin että taikinan pinnasta tulee matta. Vaivaa vielä hetki ja peittele taikina sitten lämpimään paikkaan kohoamaan.
  • Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi ota siitä noin puolet ja kauli jauhotetulla pöydällä suureksi levyksi.
  • Ripottele pinnalle vaniljasokeria, manteliruohetta ja mansikanviipaleita.
  • Voit halutessasi ripotella pinnalle myös sokeria makeuden lisäämiseksi tai vähän perunajauhoja, jos mansikat tuntuvat kosteilta.
  • Rullaa sitten taikina kääretortun tapaan.
  • Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele sen reunat.
  • Leikaa täytetty taikinapötkö n. 5 sentin levyisiksi paloiksi ja asettele ne pystyyn irtopohjavuokaan. Palojen väliin saa jäädä tilaa, sillä ne paisuvat uunissa.
  • Lämmitä uuni 200 asteeseen ja anna leipomuksen kohota sen aikaa kun uuni lämpenee.
  • Sekoita 1 osa siirappia 1 osaan kiehuvaa vettä ja voitele pulla.
  • Ripottele halutessasi pinnalle mantelirouhetta.
  • Paista uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia.


Mansikkaa ja mantelia


Mansikka-suklaaboston

  • Kauli lopputaikina tai 2/3 taikinasta levyksi. Raasta pinnalle suklaata (itse käytin Brunbergin tummaa suklaata) ja viipaloi päälle mansikoita.
  • Rullaa ja paloittele kuten mansikkaboston.
  • Kohota, voitele ja paista uunissa.


Pikkuboston :)


Jos taikinaa jäi voi siitä letittää vaikka pitkon tai leipoa traktoripullia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti