Sivut

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Pinaattipiirakka



Saksanpähkinä kuuluu niihin pähkinöihin, joita pidän sellaisenaan melko pahanmakuisina (saksanpähkinä, maapähkinä, hasselpähkinä). Leipomuksissa ja lämpimän ruuan joukossa saksanpähkinä on kuitenkin joskus melko mukava lisä - ilmeisesti ratkaiseva tekijä on kypsentäminen.

Kiinnostuin heti löydettyäni muutama viikko sitten aikakauslehdestä pekaanipähkinä-pinaattipiirakan ohjeen. Kun lopulta päädyin leipomaan piirakkaa opiskelukaverini tupareihin kaappien sisältö sekä omat mieltymykseni muuttivat ohjetta niin paljon, että alkuperäistä reseptiä voi pitää lähinnä inspiraation lähteenä. Piirakasta tuli sekä hyvä että terveellinen ja leivoinkin sitä uudestaan jo kolmen päivän sisällä.

Täytettä piirakassa on totuttua vähemmän, mutta itse pidän siitä tuollaisena. Halukkaan voivat toki laittaa siihen puoli kiloa pinaattia neljänneksen sijaan ja höystää sitä kahdella punasipulilla.

Ainekset
  • 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 dl spelttijauhoja
  • 1/2 pss kuivahiivaa
  • ripaus suolaa
  • 1,5 dl lämmintä vettä
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 1 rkl agavesiirappia tai muuta vaaleaa siirappia
  • 250-500 g tuoretta pinaattia
  • 2 yksikyntistä valkosipulia tai 4-8 valkosipulinkynttä
  • 1-2 punasipulia
  • 1,5 dl saksanpähkinöitä
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • (agave)siirappia
  • suolaa, pippuria
Ohje

  • Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää vesi, öljy ja siirappi, sekoita hyvin. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kiinteä pallo ja laita jääkaappiin odottamaan noin puoleksi tunnisi.
  • Huuhtele ja valuta pinaatti. Ryöppää, eli keitä muutaman minuutin ajan suolalla maustetussa vedessä, ja valuta. Pilko jäähtynyt pinaatti pienemmäksi.
  • Pilko valkosipuli ja punasipuli ja muserra saksanpähkinöitä hieman pienemmäksi.
  • Lämmitä kattilassa öljyä ja paista sipuleita siinä. Lisää joukkoon saksanpähkinät, suola ja siirappi. Paista vielä hetki ja kääntele joukkoon pinaatti.
  • Ota taikina pois jääkaapista ja anna sen lämmetä hetki. Kääntele sillävälin täytettä, jotta ylimääräinen vesi haihtuu pois.
  • Kauli taikina leivinpaperin päällä, se saa mennä hieman paperin reunojenkin yli. Levitä täyte pohjalla, jätä reunoille muutama sentti tyhjää. Rouhi pinnalle mustapippuria ja käännä reunoja täytteen päälle.
  • Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 minuutin ajan ja anna kypsyä vielä 10 minuuttia jälkilämmöllä.
Piirakka on hyvää myös seuraavana päivänä ja sen voi tarjoilla sekä lämpimänä että kylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti